Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
 LUGONS Slackbook prevod

11.2 Procesi u prvom planu

Ako trebate da stupite u interakciju sa pozadinskim procesom, možete da ga vratite u prvi plan. Ako imate samo jedan pozadinski proces, vratićete ga u prvi plan ako otkucate:

% fg

Ako se program nije završio, on će uzeti kontrolu nad vašim terminalom tako da vam se neće vratiti prompt. Ponekad, programi se i završe dok su pokrenuti u pozadini. U toj prilici, dobićete poruku sličnu ovoj:

[1]+ Done       /bin/ls $LS_OPTIONS

Ona vam govori da je pozadinski proces (u ovom slučaju ls - nije nešto interesantan) komplentiran.

Moguće je imati više pozadinskih procesa u isto vreme. U tom slučaju, potrebno je da znate koji proces treba da vratite u prvi plan. Ako otkucate samo fg u prvi plan ćete staviti onaj proces je zadnji stavljen u pozadinu. Šta ako imate masu pozadinskih procesa? Na sreću, u bash-u postoji komanda za izlistavanje svih procesa. Ona se zove jobs i izlaz joj je otprilike ovakav:

% jobs
[1]  Stopped         vim
[2]- Stopped         amp
[3]+ Stopped         man ps

Ovde vidimo listu svih procesa koji su u pozadini. I kao što vidite, svi su stopirani. Što znači da su procesi suspendovani. Brojevi su sortiranu u odnosu na ID svih pozadinskih procesa. ID sa znakom za plus (man ps) je proces koji će biti u prvom planu ako otkucate fg.

Ako hoćete da stavite u prvi plan vim, trebali biste da otkucate:

% fg 1

i na taj način bićete ponovo na konzoli. Pozadinski procesi mogu da budu od velike koristi ako imate otvoren samo jedan terminal preko dialup konekcije. Možete da imate nekolicinu programa pokrenutih na jednom terminalu, i da prelazite sa jednog na drugi.