Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
 LUGONS Slackbook prevod

6.3 xinitrc

xinit(1) je program koji, u stvari, startuje X; njega startuje startx(1), tako da ga možda niste primetili (verovatno ne biste ni trebali). Njegov konfiguracioni fajl, međutim, određuje koji programi (uključujući i window menadžer) će biti pokrenuti kada se startuje X. xinit traži fajl .xinitrc u korisničkom direktorijumu. Ako ga pronađe, pokreće ga; inače /var/X11R6/lib/xinit/xinitrc (sistemski podrazumevane postavke) se koristi. Evo i jednostavnog xinitrc fajla:

#!/bin/sh
# $XConsortium: xinitrc.cpp,v 1.4 91/08/22 11:41:34 rws Exp $

userresources=$HOME/.Xresources
usermodmap=$HOME/.Xmodmap
sysresources=/usr/X11R6/lib/X11/xinit/.Xresources
sysmodmap=/usr/X11R6/lib/X11/xinit/.Xmodmap

# ubaci podrazumevane vrednosti i raspored tastera

if [ -f $sysresources ]; then
    xrdb -merge $sysresources
fi

if [ -f $sysmodmap ]; then
    xmodmap $sysmodmap
fi

if [ -f $userresources ]; then
    xrdb -merge $userresources
fi

if [ -f $usermodmap ]; then
    xmodmap $usermodmap
fi

# pokreni neke fine programe

twm &
xclock -geometry 50x50-1+1 &
xterm -geometry 80x50+494+51 &
xterm -geometry 80x20+494-0 &
exec xterm -geometry 80x66+0+0 -name login

Svi “if” blokovi postoje da bi učitali različite konfiguracione opcije iz drugih fajlova. Interesantan deo fajla je pri kraju gde su različiti programi pokrenuti. Ova X sesija će pokrenuti twm(1) window menadžer, sat i tri terminala. Zapazite exec pre zadnje xterm komande. To će zameniti školjku koja je trenutno pokrenuta (ona koja izvršava ovu xinitrc skriptu) sa xterm(1) komandom. Kada korisnik ugasi taj xterm, X sesija će se prekinuti.

Da biste podesili podizanje X-a po svom ukusu, prekopirajte /var/X11R6/lib/xinit/xinitrc u ~/.xinitrc i editujte ga, zamenjujući programe sa onim koji se vama sviđaju. Kraj mog ~/.xinitrc fajla je jednostavna linija:

# pokreni window menadžer:
exec startkde

Primetite da ima nekoliko xinitrc.* fajlova u /var/X11R6/lib/xinit koji odgovaraju različitim window menadžerima i GUI-ima. Možete koristiti bilo koji od tih ako želite.