Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
 LUGONS Slackbook prevod

Chapter 6 Konfiguracija X sistema

Table of Contents
6.1 xorgconfig
6.2 xorgsetup
6.3 xinitrc
6.4 xwmconfig
6.5 xdm

U Slackware-10.0, X Window okruženje pruža Xorg. X obezbeđuje grafički korisnički interfejs. Za razliku od Windows-a i MacOS-a, nezavisan je od operativnog sistema.

X Window Sistem je implementiran kroz mnoge programe koji se pokreću u korisničkom okruženju. Dve glavne komponente su server i window menadžer. Server obezbedjuje funkcije niskog nivoa za interakciju sa vašom grafičkom karticom, pa je zbog toga specifičan na svakom sistemu. Window menager je postavljen preko servera i obezbedjuje korisnički interfejs. Prednost ovoga je što možete imati mnoge grafičke interfejse jednostavnim menjanjem window menadžera koji koristite.

Konfiguracija X-a može biti kompleksan zadatak. Razlog je velik broj video kartica na PC arhitekturi, a mnoge od njih koriste različite programerske interfejse. Srećom, većina kartica koje su danas podržane podržavaju VESA standard, i ako je vaša kartica jedna od takvih, moći ćete da startujete X koristeći startx komandu bez teškoća.

Ako ovo ne radi sa vašom karticom, ili biste voleli da iskoristite sve pogodnosti koje vaša kartica pruža, kao na primer 3-D ubrzanje, moraćete da podesite X.

Da biste konfigurisali X, moraćete da napravite /etc/X11/xorg.conf. Ovaj fajl sadrži mnogo detalja o vašem video hardveru, mišu i monitoru. To je veoma kompleksan konfiguracioni fajl, ali, srećom, postoji par programa da vam pomognu u kreiranju ovog fajla. Pa da pomenemo neke od njih.

6.1 xorgconfig

Ovo je jednostavan program sa menijima, po izgledu sličan instalacionom programu Slackware-a. On naređuje X serveru da pogleda vašu karticu i sastavi najbolji mogući inicijalni konfiguracioni fajl na osnovu sakupljenih informacija. Napravljeni /etc/X11/xorg.conf fajl bi trebao da bude dobra polazna osnova za većinu sistema (i trebao bi da radi bez modifikacija).

Ovo je tekstualni program za konfigurisanje X servera namenjen administratorima sistema. Evo i primera korišćenja xorgconfig. Prvo, startujte program:

# xorgconfig

Ovo će izbaciti ekrane pune teksta o xorgconfig. Da biste nastavili, pritisnite ENTER. xorgconfig će vas pitati da potvrdite da li ste ispravno podesili PATH. Trebalo bi da je u redu, pa pritisnite ENTER.

Figure 6-1. xorgconfig konfiguracija miša

Izaberite vašeg miša iz ponuđenog menija. Ako vaš serijski miš nije u listi, izaberite Microsoft protokol, najstandardniji je i verovatno će raditi. Sledeće, xorgconfig će vas pitati da li koristite ChordMiddle i Emulate3Buttons. Videćete detaljan opis ovih opcija na ekranu. Koristite ih ako srednje dugme vašeg miša ne radi pod X-om ili ako vaš miš ima samo 2 dugmeta (Emulate3Buttons dozvoljava simulaciju srednjeg dugmeta pritiskanjem oba dugmeta istovremeno). Zatim, upišite naziv specijalnog fajla preko koga računar komunicira sa mišem. Najčepše je /dev/mouse, što bi trebalo da radi pošto je link napravljen tokom Slackware instalacije. Ako koristite GPM (Linux server za miš) u repeater modu, možete postaviti tip miša na /dev/gpmdata kako bi X dobijao informacije o mišu preko gpm. U nekim slučajevima (posebno sa busmouse miševima) ovo može raditi bolje od prethodne opcije, ali većina korisnika ne bi trebala da koristi ovu opciju.

xorgconfig će vas pitati da li da omogući specijalne tastere. Ako vam je ovo potrebno pritisnite “y”. Većina korisnika može pritisnuti “n” -- uradite to ako niste sigurni.

Figure 6-2. xorgconfig horizontalna sinhronizacija

U sledećoj sekciji ćete uneti opseg sinhronizacija za vaš monitor. Da biste počeli konfiguraciju vašeg monitora pritisnite ENTER. Videćete listu tipova monitora -- izaberite jedan od njih. Budite pažljivi da ne premašite specifikaciju vašeg monitora. U protivnom možete oštetiti vaš monitor.

Figure 6-3. xorgconfig vertikalna sinhronizacija

Odaberite vertikalni opseg sinhronizacije vašeg monitora (trebali biste da nadjeteovu specifikaciju u uputstvu za monitor). xorgconfig će vas pitati da unesete identifikaciju tipa monitora u xorg.conf. Unesite bilo šta za ove 3 linije (možete ostaviti i prazno).

Figure 6-4. xorgconfig video kartica

Sada imate mogućnost da pogledate u bazu video kartica. Ako poželite do da uradite, pritisnite “y” i odaberite karticu iz liste. Ako ne znate tačno koju karticu imate, izaberite onu koja ima isti čip i najverovatnije će raditi.

Sledeće, saopštite programu xorgconfig koliko RAM memorije ima vaša video kartica. xorgconfig će tražiti od vas da unesete opis vaše kartice. Ako želite, možete uneti opis u ove tri linije.

Zatim ćete biti pitani za željenu rezoluciju monitora. Ponovo, ako ostavite ponudjene rezolucije, trebalo bi sve da radi. Kasnije možete editovati /etc/X11/xorg.conf fajl i izmeniti modove tako da je 1024x768 (ili mod koji se vama svidja) podrazumevajući.

Sada će vas xorgconfig program pitati da li želite da sačuvate konfiguracioni fajl. Odgovorite yes i konfiguracioni fajl za X će biti sačuvan, čime je i podešavanje završeno. Sada možete startovati X komandom startx.