Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
  LUGONS Slackbook prevod

2.2 Pomoć na Internetu

Pored dokumentacije koja dolazi sa instalacijom Slackware Linux Oprerativnog sistema, postoji bezbroj online resursa koje možete da koristite.

2.2.1 Oficijelni web sajt i help forumi

Oficijelni Slackware web sajt

Oficijelni Slackware Linux web sajt ponekad nije ažuran, ali i pored toga sadrži ralevantne inforamacije vezane za poslednje izdanje Slackwere-a. Nekada je forum pomoćno egzistirao pre nego što na njega nisu navalile horde trolova, kontraša i pametnjakovića. Održavanje takvog foruma je zahtevalo puno rada, i Pat ga je ugasio. Ono što možete naći su stari arhivirani forumi koje možete da pretražujete na http://www.userlocal.com/phorum/.

Posle gašenja foruma na http://slackware.com, nekoliko drugih sajtova je ponudilo da hostuje forum podrške za Slackware. Posle mnogo razmišljanja, Pat je odlučio da www.linuxquestions.org bude oficijelni forum za Slackware Linux.

2.2.2 E-mail podrška

Svakom ko je nabavio oficijelni CD set sleduje besplatna podrška za instaliranje preko e-poruka developera. Imajte na umu da mi, programeri, (i velika većina korisnika) Slackware-a pripadamo “staroj školi ”. To znači da preferiramo da pomognemo svakom ko ima iskrene interese i ko hoće sam sebi da pomogne u procesu rešavanja problema. Uvek ćemo dati sve od sebe da pomognemo svakom ko nam je poslao e-poruku sa pitanjem vezanim za poršku. Ipak, molim vas da pogledate vašu dokumentaciju i web sajt (posebno FAQ liste ili možda neki od foruma izlistanih dole) pre nego što nam pošaljete email. Na taj način možda ćete doći brže do odgovora, a mi na manje e-poruka onda odgovaramo tako da smo onda više raspoloživi za one kome je pomoć neophodna.

Adresa e-pošte za tehničku podršku je: support@slackware.com. Druge adrese e-pošte i kontakti su izlistani na web sajtu.

2.2.2.1 Mejling liste Slackware Linux projekta

Imamo nekoliko mailing lista, u noralnoj i digest formi. Proverite instrukcije kako da se prijavite.

Da biste se prijavili na mejling listu, pošalji te e-poruku na:

majordomo@slackware.com

sa frazom “subscribe [ime liste]” u zaglavju e-poruke. Izbor liste je objašnjen dole (dole navedena imena koristite ko imena listi).

Arhiva mejling liste može da se nađe na Slackware web sajtu na adresi:

http://slackware.com/lists/archive/

slackware-announce

slackware-announce mejling lista se odnosi na proglase o novim verzijama, velikim ažuriranjima i drugim generalnim informacijama.

slackware-security

slackware-security mejling lista sadrži proglase koji se odnose na pitanja vezana za sigurnost. Informacije o bilo kojem exploitu ili o nekim drugi ranjivostma koja se direktno odnose na Slackware biće odmah poslate na ovu listu.

Ove liste su dostupnei u digest formatu. To znači da ćete dnevno dobijati jednu veliku poruku umesto nekoliko kratkih. Pošto slackware mejling lista ne dozvoljava da se šalju postovi, a isto tako ne zauzima veliki mrežni promet, za većinu korisnika je pogodnije da koriste digest listu. Još uvek je dostupna i možete je kristiti ako se prijavite na slackware-announce-digest ili slackware-security-digest.

2.2.3 Neoficijelni web sajtovi i forumi za pomoć

2.2.3.1 Web sajtovi

Google

Kung-Fu majstor mašina za pretraživanje. Kada ste apsoluno sigurni da možete naći krucijalne informacije vezane za subjekt koji tražite: Ne tražite zamenu.

Google:Linux

Linux-svojstveno pretraživanje

Google:BSD

BSD-svojstveno pretraživanje. Slackware kao jedan Unix-oliki operativni sistem je dosta generičan tako da se ponekad dešava da ne nađemo 100% relevantne informacije koje se odnose na njega. Mnogo puta BSD pretraživanje daje više tehničkih informacija nego odgovarajuće PR-related Linux pretraživanje.

Google:Groups

Pretražujte postove ponekad stare i deceniju da nađete vaš biser mudrosti.

http://userlocal.com

Virtualna riznica znanja, dobri saveti, prva iskustva i interesantni članci. Često ćete biti baš u centru zbivanja vezanih za razvoj Slackware-a.

2.2.3.2 Resursi bazirani na web-u

linuxquestions.org

Oficijelno odobreni web forumi za korisnike Slackware-a.

LinuxISO.org Slackware Forum

“Mesto za preuzimanje i dobijanje pomoći za Linux.”

alt.os.linux.slackware FAQ

Drugi FAQ.

2.2.3.3 Usenet grupe (NNTP)

Usenet je odavno bio mesto za skupljane geekova i međusobnu pomoć. Postoji nekoliko news grupa koje su namenjene za Slackware Linux, a vremenom bivaju sve više ispunjene sa ljudima velikog znanja.

alt.os.linux.slackware

alt.os.linux.slackware, poznatija kao aols (nemoj te je zameniti sa AOL®!) je najaktivnije mesto u kome se mogu naći tehnička pomoć za Slackware probleme. Kao svaka Usenet news grupa, nekoliko nesrećnih učesnika (“trollovi”) može da pokvari atmosferu svojom konstantnom potrebom da se dokazuju. Naučiti ljude da ignorišu i identifikuju te trollove je ključ da resursi budu sve veći.