Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
  LUGONS Slackbook prevod

Chapter 3 Instalacija

Pre nego što počnete sa korišćenjem Slackware Linux-a, potrebno je da ga nabavite i instalirate. Nabavka Linux-a je jednostavna, bilo da kupujete diskove ili ga preuzimate sa Interneta. Instalacija je isto tako laka ukoliko imate neko osnovno znanje o računarima i ako ste voljni da naučite još neke stvari. Instalacioni proces je više manje u formi korak po korak. Zbog toga ćete sam proces brzo i efikasno izvoditi. Sam Slackware se može pohvaliti kao distro koga karakteriše vremenski najkraći instalacioni proces (izuzimaju se nepotpune distribucije).

3.1 Nabavka Slackware-a

3.1.1 Oficijelni diskovi i kutije sa softverom

Oficijelni Slackware Linux CD set se može nabaviti kod Slackware Linux, Inc. Set se sastoji od 4 diska. Na prvom disku se nalazi softver koji je potreban za osnovu instalaciju servera i X windows sistema. Drugi disk je “live” cd; što znači da je to butabilni cd koji Slackware instalira u RAM memoriju i takav sistem prestavlja privremenu instalaciju koja se koristi uglavnom za razna isprobavanja i oporavak mašine. Ovaj cd sadrži KDE i GNOME desktop okruženja. Tu se još nalazi nekoliko ne toliko vitalnih paketa u “extra” folderu. Treći i četvrti disk sadrže celokupan izvorni kod Slackware-a, zajedno sa ovom knjigom.

Pojedinci su možda nabavili kutiju sa 4 diska i kopijom ove knjige, kao i sa mnogo razne Slackware opreme da bi pokazali svoju geek prirodu. Moguća ja preplata sa sniženjem na CD-ove.

Priroritetan metod za kupovanje Slackware robe je online ili u Slackware prodavnicama.

http://store.slackware.com

Takođe možete i preko e-poruke da naručite robu.

Table 3-1. Slackware Linux, Inc. informacije za kontakt

Metoda Kontakt detalji
Telefone 1-(925) 674-0783
Web sajt http://store.slackware.com
E-pošta orders@slackware.com
Adresa 1164 Claremont Drive, Brentwood, CA 94513

3.1.2 Preko Interneta

Slackware Linux se isto tako može nabaviti preko Interneta. Možete da pošaljete e-poruku sa pitanjima našoj podršci, ali veći pripritet imaju oni koji su nabavili oficijelni CD set. To govorim pošto dobijamo gomilu e-poruka, a vreme nam je ograničeno. Pre nego što pošaljete e-poruku našoj podršci imajte u vidu da pročitate Chapter 2

Oficijelni sajt Slackware Linux Project-a se nalazi na:

http://www.slackware.com/

Primarna FTP lokacija Slackware Linux-a je:

ftp://ftp.slackware.com/pub/slackware/

Imajte na umu da naš ftp sajt, pošto je otvoren za generalnu upotrebu, nema neograničen protok. Razmotire mogućnost korišćenja najbližeg mirora za preuzimanje Slackware-a. Nepotpuna lista mirirora se može naći na našem sajtu: http://www.slackware.com/getslack.