Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
  LUGONS Slackbook prevod

3.3 Particionisanje

Posle butovanja sa određenog medija, potrebno je da napravite particije na vašem hard disku. Particije hard diska su mesto gde će se sistem fajlova Linux-a smestiti i mesto gde će se Slackware istalirati. Preporučuje se kreiranje, kao minimum, dve particije; jedna za vaš root sistem fajlova (/) a druga za swap prostor.

Posle nego što se root disk učita, prikazaće se prompt za prijavljivanje (logovanje). Logujte se kao root (nema lozinke). U promtu školjke, pokrenite cfdisk(8) ili fdisk(8) komandu. Program cfdisk nudi više korisnički orjentisan (user-friendly) interfejs za razliku od regularnog fdisk programa, ali sa nešto manje mogućnosti. Ukratko ćemo objasniti fdisk program.

Počnite tako što za vaš hard disk pokrenete fdisk program. U Linux-u, hard diskovi nisu obeleženi slovima, već su prikazani preko datoteka. Prvi IDE hard disk (primarni master) je /dev/hda, primarni slejv je /dev/hdb, itd. SCSI diskovi prate sličnu šemu, ali u ovakoj formi: /dev/sdX. Potrebno ja da pokrenete fdisk komandu za vaš hard disk:

# fdisk /dev/hda

Kao i svi dobri Unix programi, komanda fdisk će da da jedan promt (mislili ste da ćete dobiti neki meni, jel tako?). Prvo što ćemo da uradimo je da vidimo naše tekuće particije. To ćemo uraditi ako otkucamo p u fdisk promptu:

Command (m for help): p

Ovako ćete dobiti sve vrste informacija o vašim tekućim paricijama. Dosta ljudi se odlučuje da na prazan disk instalira Linux, a to obavljaju tako što obrišu sve postojeće particije.

Warning

VEOMA JE VAŽNO DA SNIMITE SVE VAŽNE PODATKE PRE NEGO ŠTO UNIŠTITE PARTICIJE.

Ne postoji lak način za oporavak podataka iz obrisanih particija, tako da uvek odradite backup pre igranja sa particijama.

Ako pogledate u tabelu sa informacijama o particijama videćete broj particije, veličinu particije, i njen tip. Ima puno informacija, ali o tome za sada ne trebate da brinete. Idemo da obrišemo sve te particije na tom drajvu da bismo kreirali particije za Linux. Pokrenimo komandu d za brisanje particija:

Command (m for help): d
Partition number (1-4): 1

Ovaj proces treba da se ponovi za svaku particiju. Posle brisanja spremni smo da kreiramo Linux particije. Odlučili smo da kreiramo pariciju za root fajl sistem i swap particiju. Postoji rat argumentima koji se vodi o tome koja je Unix šema za particionisanja najbolja, tako da će vam mnogi korisnici neku preporučiti. Kao minimum treba da kreirate jednu particiju za / i jednu za swap. Vremenom ćete otkriti onaj metod koji vašim potrebama najviše odgovara.

Ja koristim dve osnovne šeme za particionisanje. Prva je za desktop. Tu pravim 4 particije: /, /home, /usr/local, i swap. Na taj način mogu da reinstaliram ili nadogradim celu instalaciju za / a da ne obrišem datoteke sa podacima koji su u /home ili moje kompajlirane aplikacije koje su u /usr/local. Za servere, često menjam /usr/local particiju sa /var particijom. Različiti serveri skladište informacije na tim particijama i na taj način ih odvajaju od / direktorijuma, čime se poboljšavaju neke performanse. Za sada, ostaćemo na samo dve particije: / and swap.

Sada ćemo da kreiramo paricije sa n komandom:

Command (m for help): n
Command action
   e   extended
   p   primary partition (1-4)
p
Partition number (1-4):1
First cylinder (0-1060, default 0):0
 Last cylinder or +size or +sizeM or +sizeK (0-1060, default 1060):+64M

Morete da budete sigurni da li da kreirate pirmarnu particiju. Prva particija će da bude naš swap particija, fdisk programu ćemo saopštiti da kreira primarnu particiju sa brojem 1. Počećemo od cilindra 0 a za krajnji cilindar otkucaćemo +64M. Na taj način swap pariticiji će biti veličine od 64 megabajta. (Veličina swap particije treba da zavisi od količine RAM memeorije koju imate. Postoji nepisano pravilo da veličina swap-a bude duplo veća od RAM memorije.) Posle toga definišemo primarnu particiju broj 2 počevši od prvog slobodnog cilindra pa do kraja drajva.

Command (m for help):n
Command action
   e   extended
   p   primary partition (1-4)
p
Partition number (1-4):2
First cylinder (124-1060, default 124):124
Last cylinder or +size or +sizeM or +sizeK (124-1060, default 1060):1060

Skoro smo gotovi. Potrebno je da promenimo tip prve particije u 82 (Linux swap). Pritisnite t dabiste promenili tip, odaberite prvu particiju, i pritisnite 82. Pre nego što zapišete promene na disk, pogledajte još jednom na vašu novu tabelu particija. Upotrebite p opciju u fdisk komandi, da se prikaže tabela particija. Ako je sve uredu, otkucajte w da se zapišu promene na disk i završi sa fdisk komandom.