Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
 LUGONS Slackbook prevod

5.4 PPP

Mnogi ljudi se i dalje konektuju na Internet preko neke vrste dialup konekcije. Najčešći metod je PPP, iako se povremeno koristi i SLIP. Podešavanje vašeg sistema da priča na PPP-u sa udaljenim serverom je prilično jednostavno. Mi smo uključili nekoliko alata koji će vam pomoći u podešavanju.

5.4.1 pppsetup

U Slackware-u se nalazi program sa imenom pppsetup koji podešava vaš računar da koristi vaš dialup nalog. Izgled mu je sličan našem netconfig programu. Da biste pokrenuli program, budite sigurni da ste ulogovani kao root. Onda ukucajte pppsetup kako biste ga pokrenuli.

Program će vam postaviti seriju pitanja za koje ćete mu vi dati potrebne odgovore. Stvari kao što su vaš modem uređaj, inicijalizaciona komanda za modem, broj telefona Internet provajdera. Neke stavke će imati podrazumevane vrednosti koje možete prihvatiti u većini slučajeva.

Kada se program izvrši, on će napraviti ppp-go program i ppp-off program. Ovi se koriste da pokrenu i zaustave, respektivno, PPP konekciju. Ova dva programa se nalaze u /usr/sbin i potrebne su im root privilegije kako bi se pokrenuli.

5.4.2 /etc/ppp

Za većinu korisnika, pokretanje pppsetup će biti dovoljno. Međutim, mogu se desiti slučajevi da želite promeniti neke vrednosti koje koristi PPP demon. Sve informacije za podešavanje se nalaze u /etc/ppp. Ovo je lista čemu služe ti fajlovi:

ip-down

Ova skripta se izvrši od strane pppd-a posle prekidanja PPP konekcije.

ip-up

Ova skripta se izvrši od strane pppd-a kada se uspešno uspostavi PPP konekcija. U ovaj fajl stavite sve komande koje želite da izvršite posle uspešnog konektovanja.

options

Opšte opcije konfiguracije za pppd.

options.demand

Opšte opcije konfiguracije za pppd kad se pokrene u demand dialing modu.

pppscript

Komande koje se šalju modemu.

pppsetup.txt

Zabeleška šta ste sve uneli kada ste pokrenuli pppsetup.

Note

Većina ovih fajlove neće biti ovde sve dok ne pokrenete pppsetup.