Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
 LUGONS Slackbook prevod

18.4 Postavljanje etiketa (tag) i fajlova sa etiketama (tagfile)

Program za instalaciju (setup) Slackware-a upravlja i instalacijom softverskih paketa na vašem sistemu. Postoje fajlovi koje govore setup programu koje pakete mora da instalira, koji su opcionalni, a koje ste izabrali prilikom instalacije.

Fajl sa etiketama (tagfile) nalazi se u direktorijumu sa prvom serijom softvera. On služi za izlistavanje paketa u tom određenom disk setu kao i njihovih statusa. Status može biti:

Table 18-3. Tagfile status opcije

Opcija Značenje
ADD Paket je neophodan za pravilno funkcionisanje sistema
SKP Paket će automatski biti preskočen (neće biti instaliran)
REC Paket nije neophodan, ali se preporučuje njegova instalacija
OPT Paket je opcionalan

Format je prost:

ime_paketa: status

Jedan paket po liniji. Orginalan fajl sa etiketama (tagfiles) za svaku seriju softvera se naziva tagfile.org. Tako da, ako menjanjem upropastite svoju, možete lako vratiti orginalnu verziju.

Mnogi agdministratori više vole da pišu svoje fajlove sa etiketama (jel se neko ovde prepoznaje :) ), i prilikom pokretanja instalera izaberu “full” opciju. Program za instalaciju će pročitati fajlove sa etiketama i izvršiti instalaciju prema njihovom sadržaju. Ako koristite REC ili OPT opcije, instaler će pitati korisnika da li želi da instalira svaki pojedinačni paket. Dakle, preporučljivo je držati se ADD i SKP opcija prilikom pisanja sopstvenih fajlova sa etiketama (tagfile) za automatske instalacije.

Samo, osigurajte da vaši fajlovi sa etiketama (tagfiles) budu zapisani na istim lokacijama kao i orginalni. Ili još bolje, možete odrediti putanju za svoje fajlove sa etiketama.