Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
 LUGONS Slackbook prevod

18.3 Pravljenje slackware paketa

Pravljenje Slackware paketa može biti lako ali i teško. Ne postoji specifični metod za pravljenje paketa. Jedino što je potrebno je da paket bude tar arhiva kompresovana programom gzip i, ako postoji postinstalacioni skript, on mora biti /install/doinst.sh.

Ako vas zanima pravljenje paketa za vaš sistem ili za mrežu koju održavate, trebate pogledati u različite skripte za pravljenje paketa koje se nalaze u Slackware izvornom stablu. Postoji nekoliko načina na osnovu kojih se prave paketi.

18.3.1 explodepkg

explodepkg(8) komanda će uraditi isto što i komanda installpkg, odnosno otpakovati paket, ali ga neće instalirati i neće ga uneti u bazu instaliranih paketa. Ona će ga prosto otpakovati u trenutni radni direktorijum.

Ako pogledate u Slackware izvorno stablo, videćete kako se ova komanda koristi za “osnovne (framework)” pakete. Ovi paketi čine skelet finalnih paketa, i sadrže sve neophodne datoteke i ovlašćenja. Skripta za pravljanje paketa će povezati sve potrebne datoteke iz direktorijuma sa izvornim kodom u direktorijum u kome se paket pravi.

18.3.2 makepkg

makepkg(8) će spakovati u Slackware paket u trenutni radni direktorijum. Ona će pretražiti stablo i pronaći svaki simbolički link i uneti ga u postinstalacioni skript da bi ih napravio tokom instalacije paketa. Takođe će upozoriti ako nađe prazne datoteke u stablu paketa.

Ova komanda se obično poziva nakon pravljenja stabla paketa.

18.3.3 SlackBuild skripte

Slackware paketi se prave na mnogo različitih načina po potrebi. Nisu svi softverski paketi napravljeni od strane programera koji su ih napisali da bi bili kompajlirani na isti način. Mnogi imaju opcije prilikom kompajliranja, a te opcije ne moraju biti uključene u pakete koje Slackware koristi. Možda vam zatrebaju baš neke od tih opcija i funkcionalnosti, tada morate kompajlirati svoj paket. Na sreću, Slackware paketi sadrže SlackBuild skriptu u izvornom kodu paketa.

Dakle, šta je onda SlackBuild skripta? SlackBuild skripta je izvršna skripta školjke koju pokrećete kao root da biste konfigurisali, kompajlirali i napravili Slackware paket. Možete slobodno po potrebi modifikovati ove skripte u direktorijumu sa izvornim kodom paketa i pokrenuti ih da bi kreirali svoju verziju Slackware paketa.