Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
 LUGONS Slackbook prevod

Chapter 14 Sigurnost

Table of Contents
14.1 Isključivanje servisa
14.2 Kontrola pristupa
14.3 Ostajanje u toku

Sigurnost je važna na svakom sistemu; može sprečiti ljude da pokreću napade sa vaše mašine, kao i da zaštiti osetljive podatke. Ova glava je o tome kako osigurati vašu Slackware mašinu od napadača, krekera i sličnih štetočina. Zapamtite da je ovo samo početak osiguravanja sistema; sigurnost je proces, ne stanje.

14.1 Isključivanje servisa

Prvi korak posle instaliranja Slackware-a bi trebao biti da se isključe svi servisi koji vam ne trebaju. Svaki servis je potencijalni sigurnosni rizik, pa je važno da se izvršava što manje servisa (tj. samo oni koji su potrebni). Servisi se startuju sa dva glavna mesta - inetd i init skripte.

14.1.1 Servisi pokrenuti iz inetd

Mnogo demona (nadimak za servise u Linux-u) koji dolaze sa Slackware-om se pokreću iz inetd(8). inetd je demon koji sluša na svim portovima koje koriste servisi konfigurisani da se pokreću njime, i pokreće relevantnog demona kada se napravi pokušaj konekcije. Demoni pokrenuti iz inetd mogu biti isključeni tako što se zakomentarišu relevantne linije u /etc/inetd.conf. Da bi se ovo uradilo, otvorite ovaj fajl u vašem omiljenom editoru (npr. vi) i trebalo bi da vidite linije slične ovoj:

telnet stream tcp   nowait root  /usr/sbin/tcpd in.telnetd

Možete isključiti ovaj servis, i bilo koji drugi koji vam ne treba, tako što ih zakomentarišete (tj. dodate # (taraba) simbol na početak linije). Ova linije gore bi onda postala:

#telnet stream tcp   nowait root  /usr/sbin/tcpd in.telnetd

Kada se inetd restartuje, ovaj servis će biti isključen. inetd možete restartovati komandom:

# kill -HUP $(cat /var/run/inetd.pid)

14.1.2 Servisi pokrenuti iz init skripti

Ostatak servisa koji se pokrenu pri uključivanju mašine se pokreće iz init skripti u /etc/rc.d/. Oni mogu biti isključen na dva različita načina, prvi bi bio da se uklone izvršne dozvole na relevantnim init skriptama, a drugi da se zakomentarišu relevantne linije u init skriptama.

Za primer, SSH se pokreće pomoću svoje sopstvene init skripte u /etc/rc.d/rc.sshd. Možete onemogućiti ovo koristeći:

# chmod -x /etc/rc.d/rc.sshd

Za servise koji nemaju svoju sopstvenu init skriptu, moraćete da zakomentarišete relevantne linije u init skriptama da biste ih isključili. Na primer, portmap demon se pokreće sledećim linijama u /etc/rc.d/rc.inet2:

# This must be running in order to mount NFS volumes.
# Start the RPC portmapper:
if [ -x /sbin/rpc.portmap ]; then
 echo "Starting RPC portmapper: /sbin/rpc.portmap"
 /sbin/rpc.portmap
fi
# Done starting the RPC portmapper.

Ovo se može onemogućiti dodavanjem # simbola na početke linija koje već ne počinju sa njim, pa tako:

# This must be running in order to mount NFS volumes.
# Start the RPC portmapper:
#if [ -x /sbin/rpc.portmap ]; then
# echo "Starting RPC portmapper: /sbin/rpc.portmap"
# /sbin/rpc.portmap
#fi
# Done starting the RPC portmapper.

Ove promene će imati efekat nakon restarta ili promene i povratka u run nivo 3 ili 4. Ovo možete uraditi kucanjem sledećeg u konzoli (moraćete opet da se ulogujete nakon menjanja u run nivo 1):

# telinit 1
# telinit 3