Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
 LUGONS Slackbook prevod

16.5 Gašenje programa vi

Jedan način da se izađe iz programa vi je kroz :wq, što će snimiti trenutni bafer pre izlaska Takođe možete ugasiti program bez snimanja sa :q ili (češće) :q!. Poslednja varijanta se koristi kada ste modifikovali fajl, ali ne želite da snimite te promene.

Poneka, vaša mašina se može srušiti, ili se može srušiti program vi. Međutim, i elvis i vim će preduzeti korake da se umanji šteta učinjena nad otvorenim baferima. Oba editora snimaju otvorene bafere u privremeni fajl. Ovaj fajl je najčešće slično imenovan kao i otvoreni fajl, ali sa tačkom na početku. To čini da je fajl skriven.

Ovaj privremeni fajl bude uklonjen kada se uređivač ugasi pod normalnim okolnostima. To znači da će privremena kopija još uvek biti tu ukoliko se nešto sruši. Kada se vratite opet da uredite fajl, bićete upitani šta da se učini. U većini slučajeva, veliki deo vašeg nesnimljenog posla može biti vraćen. elvis će vam takođe poslati e-poruku (iz Grejslenda, verovali ili ne :) u kojoj će vam javiti da postoji rezervna kopija.