Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
 LUGONS Slackbook prevod

Chapter 16 Vi

vi(1) je standardni Unix program za uređivanje teksta, i mada njegovo savlađivanje nije esencijalno kao što je nekada bilo, još uvek je cilj vredan truda. Postoji nekoliko verzija (ili klonova) programa vi koje su dostupne, uključujući vi, elvis, vile i vim. Jedan od ovih je dostupan na svakoj verziji Unix-a, a takođe i na Linux-u. Sve ove verzije imaju iste osnovne funkcije, postavke i komande, tako da ako naučite jednog klona, vrlo lako ćete onda ovladati i drugim. Sa raznovrsnošću uređivača teksta koji su uključeni u Linux distribucije i Unix varijante ovih dana, mnogi ljudi više ne koriste vi. Ali i on i dalje ostaje najuniverzalniji uređivač teksta u Unix-u i njemu sličnim. Savladavanje vi-a znači da nikada ne biste trebali sedeti za Unix mašinom, a da se ne osećate udobno u bar jednom od moćnih uređivača teksta.

vi ima brojne moćne osobine uključujući bojenje teksta prema sintaksi, formatiranje koda, moćan mehanizam za pretragu i zamenu, makroe i još mnogo toga. Ove osobine ga čine posebno atraktivnim za programere, tvorce web aplikacija i njima slične. Sistemski administratori će znati da cene automatizaciju i integraciju sa školjkom koja je moguća.

Na Slackware Linux-u, podrazumevana verzija vi koja je dostupna je elvis. Druge verzije, uključujući vim i gvim su takođe dostupne ukoliko ste instalirali odgovarajuće pakete. gvim je X Window verzija vim-a koja uključuje palete sa altima, menije koji mogu da se otkače i prozore.

16.1 Pokretanje programa vi

vi može biti pokrenut iz komandne linije na razne načine. Najednostavnije je samo:

% vi

Figure 16-1. Vi sesija

Ovo će pokrenuti vi sa praznim baferom. U ovom trenutku, uglavnom ćete videti prazan ekran. On je sada u “komandnom modu”, čeka da vi uradite nešto. Za opis raznih vi modova pogledajte Section 16.2. Kako biste izašli iz programa vi, ukucajte sledeće:

:q

Ako pretpostavimo da nije bilo promena u fajlu, ovo će imati za rezultat izlazak iz programa vi. Ako su bile neke promene, on će vas upozoriti da je fajl promenjen i objasniti vam kako da ih ignorišete. Ignorisanje promena obično znači dodavanje uzvičnika posle “q”, pa tako:

:q!

Uzvičnik obično znači da se neka akcija izvede na silu. Razmotrićemo kasnije tu i ostale kombinacije tastera u detalje.

Takođe možete pokrenuti vi sa fajlom koji već postoji. Na primer, fajl /etc/resolv.conf bi bio otvoren ovako:

% vi /etc/resolv.conf

Konačno, vi može biti pokrenut ali da se prebaci na određenu liniju u fajlu. Ovo je posebno korisno za programere kada greška o poruci ispiše liniju u kojoj je njihov program stao. Na primer, pokrenućete vi na liniji 47 fajla /usr/src/linux/init/main.c ovako:

% vi +47 /usr/src/linux/init/main.c

vi će prikazati dati fajl i postaviće kursor na specificiranu liniju. U slučajevima kada naznačite liniju koja je posle kraja fajla, vi će staviti kursor u poslednju liniju. Ovo je posebno zgodno za programere, pošto mogu skočiti odmah na lokaciju u fajlu gde se dogodila greška, bez potrebe da je traže.