Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
 LUGONS Slackbook prevod

16.6 vi postavke

Vaš izabrani vi klon može biti podešen na nekoliko načina.

Razne komande mogu biti unešene dok ste u komandnom modu kako bi se vi podesio da bude baš onakav kakvim ga želite. U zavisnosti od vašeg uređivača teksta, možete uključiti osobine koje programiranje čine lakšim (kao što su bojenje teksa, automatsko nazubljivanje i drugo), postaviti makroe za automatske zadatke, uključiti teksutalne zamene i još dosta toga.

Skoro sve od ovih komandi mogu biti stavljene u fajl za postavke unutar vašeg početnog direktorijuma. elvis očekuje fajl .exrc dok vim očekuje fajl .vimrc Mnoge od komadni za postavke koje mogu biti unešene u komandnom modu mogu biti postavljene u fajl za postavke. Ovo uključuje informacije o podešavanjima, tekstualne zamene, makroe i još toga.

Rasprava o ovim opcijama i razlikama između uređivača teksta je prilično komplikovana tema. Za više informacija proverite man ili Internet stranicu vašeg omiljenog vi uređivača teksta. Neki uređivači (kao što je vim) imaju veliki help sistem unutar editora koji se može pogledati sa :help komandom, ili nekom sličnom. Takođe možete pogledati O'Reilly knjigu Učenje vi uređivača teksta koju su napisali Lamb i Robins.

Mnogo često korišćenih programa u Linuxu će podrazumevano učitati teksutalni fajl u vi. Na primer, uređivanje vašeg crontab fajla će podrazumevano pokrenuti vi Ukoliko ne želite vi i želeli biste neki drugi uređivač teksta umesto njega, sve što treba da uradite je da postavite varijablu okruženja VISUAL na uređivač koji vam se sviđa. Za informacije o postavljanju varijabli okruženja pogledajte sekciju sa imenom Varijable okruženja u Glavi 8. Ukoliko želite da budete sigurni da će ovaj uređivač biti podrazumevani svaki put kada se ulogujete, dodajte VISUAL u vaš .bash_profile ili .bashrc fajl.