Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
  LUGONS Slackbook prevod

13.7 e-pošta

Elektronska pošta je jedna od najpopularnijih stvari koje mogu da se rade na Internetu. 1998 godine, zabeleženo je da je bilo više poslatih elektronskih pisama nego običnih. Zaista je česta i korisna.

Pod Slackware-om, mi vam pružamo standardni server pošte, i nekoliko klijenata za poštu. Svi klijenti koji su opisani dole su tekstualni. Mnogo Windows korisnika može biti protiv ovoga, ali videćete da je tekstualni klijent vrlo zgodan, posebno kada proveravate poštu na udaljenom računaru. Nemojte se plašiti, postoji mnogo grafičkih klijenata e-pošte kao što je KDE-ov Kmail. Ako želite da koristite neke od njih pogledajte njihove Help menije.

13.7.1 pine

pine(1) nije elm. Ili tako bar kaže stara izreka. Univerzitet u Vašingtonu je napravio svoj program za news i e-poštu iz potrebe svojih studenata za lakim čitačem pošte. pine je jedan od najpopularnijih klijenata e-pošte koji se koristi danas i dostupan je na skoro svakoj vrsti Unix-a, pa čak i na Windows-u.

Figure 13-2. Glavni meni Pine-a

Videćete meni za naredbe i red tastera za naredbe na dnu. pine je doista kompleksan program, pa tako nećemo objasniti ovde svaku njegovu mogućnost.

Da biste videli šta je u vašem dolaznom sandučiću, pritisnite i. Vaše poruke su izlistane zajedno sa svojim datumom, autorom i naslovom. Označite poruke koje želite i pritisnite enter da biste ih pogledali. Pritisak na r će započeti odgovor na poruku. Kada ste ga napisali pritisnite Ctrl+X da biste poslali odgovor. Možete pritisnuti i kako biste se vratili na listing poruka.

Ako želite da obrišete poruku, pritisnite d. To će zabeležiti označene poruke za brisanje. pine briše poruke kada izađete iz programa. pine vam takođe dozvoljava da držite vaše poruke u direktorijumima. Možete dobiti spisak direktorijuma pritiskom na l. Kod listinga poruka pritisnite s kako bi je sačuvali u drugom direktorijumu. On će vas upitati za ime direktorijuma u koji će zapisati poruku.

pine pruža mnogo, mnogo mogućnosti; obavezno biste trebali pogledati njegovu man stranicu za više informacija. U njoj se nalaze najnovije informacije o programu.

13.7.2 elm

elm(1) je još jedan popularan tekstualan klijent e-pošte. Iako nije okrenut ka korisniku kao pine, definitivno se nalazi oko nas duže vremena.

Figure 13-3. Glavni ekran Elm-a

Podrazumevano ste stavljeni u vaš dolazni sandučić. Poruke su izlistane sa brojem poruke, datumom, pošiljaocem i naslovom. Koristite tastere sa strelicama da označite poruke koje želite. pritisnite Enter kako biste pročitali poruku.

Da biste napisali novu poruku, ukucajte m na glavnom ekranu. Taster d će označiti poruku za brisanje. A r taster će odgovoriti na trenutnu poruku koju čitate. Svi ovi tasteri su prikazani na dnu ekrana pomoću prompta.

Man stranica objašnjava elm sa više detalja, tako da ćete verovatno želeti da je konsultujete pre korišćenja programa elm.

13.7.3 mutt

“Svi klijenti e-pošte smrde. Ovaj smrdi manje.” mutt-ov originalni interfejs je baziran na elm-u, sa dodatim funkcijama koje su nađene u drugim popularnim klijentima pošte, što je rezultovalo hibridnim mutt-om.

Neke od mutt-ovih mogućnosti uključuju:

  • podrška za boje

  • poruke u nitima (threads)

  • MIME i PGP/MIME podrška

  • pop3 i imap podrška

  • podrška za više formata sandučića pošte (mbox, MMDF, MH, maildir)

  • veoma prilagodljiv

Figure 13-4. Glavni ekran Mutt-a

Ako tražite klijenta e-pošte koji će vam dopustiti da budete u potpunoj kontroli nad svim aspektima, onda će vam se svideti mutt. Sve podrazumevane postavke se mogu prilagoditi, tasteri za komande se mogu promeniti. Ako želite da dodate makro, možete.

Verovatno ćete želeti da pogledate man stranicu za muttrc. Ili možete da pogledate uključeni primer muttrc fajla.

13.7.4 nail

nail(1) je klijent e-pošte koji se koristi preko komandne linije. Veoma je primitivan i ne pruža skoro ništa što se tiče korisničkog interfejsa. Međutim, mailx je zgodan onda kada treba da brzo pošaljete neko pismo, skriptujete masovne poruke, testirate instalaciju vašeg MTA ili nešto slično. Primetite da Slackware pravi simbolične linkove ka nail na /usr/bin/mail i /usr/bin/mailx. Svaka od ovih komandi izvršava isti program. U stvari, najverovatnije ćete videti da se nail pominje kao mail.

Osnovna komandna linija je:

% mailx <subject> <to-addr>

mailx čita telo poruke iz standardnog ulaza. Tako možete iskoristi komandu cat da pošaljete poruku ili jednostavno možete otkucati šta želite i pritisnuti Ctrl+D kada završite sa porukom.

Evo primera slanja izvornog koda programa drugoj osobi.

% cat randomfunc.c | mail -s "Evo te funkcije" asdf@example.net

Man stranica objašnjava šta nail može da uradi, tako da ćete verovatno poželeti prvo da je pogledate pre nego što počnete da ga koristite.