Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
  LUGONS Slackbook prevod

Chapter 13 Osnovne mrežne komande

Mreža se sastoji od nekoliko računara koji su povezani među sobom. Mreža može biti biti jednostavna u pogledu da je nekoliko računara povezano u vašoj kući ili kancelariji, ili komplikovana kao što je velika univerzitetska mreža ili čak ceo Internet. Kada je vaš računar deo mreže, imate pristup ovim sistemima bilo direktno ili kroz servis kao što je elektronska pošta ili web.

Postoje razni mrežni programi koje možete koristiti. Neki su pogodni za dijagnozu, kako biste proverili da sve radi kako treba. Drugi (kao čitači pošte ili pregledači Interneta) su korisni kako biste završili svoj posao i ostali u kontaktu sa drugim ljudima.

13.1 ping

ping(8) šalje ICMP ECHO_REQUEST zahtev navedenom domaćinu. Ako računar domaćin odgovori, dobićete ICMP paket nazad. Zvuči čudno? Pa, možete uraditi “ping” na nekoj IP adresi kako bi videli da li je mašina živa. Ako nema odgovora, znate da nešto nije u redu. Evo primera razgovora između dvoje Linux korisnika:

Korisnik A: Loki je opet pao.
Korisnik B: Jesi li siguran?
Korisnik A: Da, pokušao sam da ga pingujem, ali odgovora nema.

Slučajevi kao što je ovaj čine komandu ping veoma korisnom za svakodnevnu upotrebu. Ona pruža veoma brz način da vidite da li mašina radi i da li je priključena na mrežu. Osnovna sintaksa je:

% ping www.slackware.com

Postoje, naravno, neke opcije koje mogu biti naznačene. Proverite man stranicu za ping radi više informacija.