Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
  LUGONS Slackbook prevod

13.5 telnet

Neko je jednom izjavio kako je telnet(1) najbolja stvar koju je je on video na računarima. Mogućnost da se iz udaljenosti prijavite i radite stvari na drugom računaru je ono što odvaja Unix i Unix-nalike operativne sisteme od ostalih operativnih sistema.

telnet vam omogućava da se prijavite na računar isto kao i da sedite za terminalom. Jednom kada su korisničko ime i lozinka prihvaćeni, dobijate shell prompt. Odatle, možete uraditi sve što zahteva tekstualnu konzolu. Pisati poštu, čitati grupe, prebacivati fajlove, i tako dalje. Ako izvršavate X i uradite telnet na drugu mašinu, možete startovati X programe na udaljenom računaru, a prikazati ih na svome.

Kako bi se prijavili na udaljenu mašinu, koristite ovu sintaksu:

% telnet <hostname>

Ako računar odgovori, dobićete prompt za prijavu. Dajte mu svoje korisničko ime i lozinku. To je to. Sada ste u konzoli. Da bi prekinuli vašu telnet sesiju, koristite ili exit ili logout komandu.

Warning

telnet ne šifruje informacije koje šalje. Sve biva poslato kao čisti tekst, čak i lozinke. Nije preporučljivo koristiti telnet preko Interneta. Umesto njega, razmotrite Secure Shell (Sigurnu školjku). Ona šifruje sav saobraćaj i slobodno je dostupna.

13.5.1 Druge koristi od telneta

Sada kada smo vas ubedili da ne koristite više telnet protokol kako biste se ulogovali na udaljenu mašinu, pokazaćemo vam nekoliko korisnih načina da se telnet iskoristi.

Takođe možete korisiti telnet komandu da se povežete sa serverom na određenom portu.

% telnet <hostname> [port]

Ovo može biti prilično zgodno ako vam je potrebno da brzo proverite određeni servis i kada vam je potrebna potpuna kontrola nad komandama, ili je potrebno da tačno vidite šta se dešava. Možete interaktivno testirati ili koristiti SMTP server, POP3 server, HTTP server, itd, sve na ovaj način.

U sledećem primeru ću vam pokazati kako možete telnet-ovati HTTP server na portu 80 i dobiti neke osnovne informacije od njega.

Figure 13-1. Telnetovanje Web servera

% telnet store.slackware.com 80
Trying 69.50.233.153...
Connected to store.slackware.com.
Escape character is '^]'.
HEAD / HTTP/1.0

HTTP/1.1 200 OK
Date: Mon, 25 Apr 2005 20:47:01 GMT
Server: Apache/1.3.33 (Unix) mod_ssl/2.8.22 OpenSSL/0.9.7d
Last-Modified: Fri, 18 Apr 2003 10:58:54 GMT
ETag: "193424-c0-3e9fda6e"
Accept-Ranges: bytes
Content-Length: 192
Connection: close
Content-Type: text/html

Connection closed by foreign host.
%

Možete raditi isto i za druge tekstualne protokole, sve dok znate na koji port da se konektujete i koje su komande.