Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
  LUGONS Slackbook prevod

9.4 Montiranje uređaja

Kao što je već bilo reči u Section 4.1.1, svi uređaji u vašem kompjuteru čine jedan veliki sistem fajlova. Različite particije na hard disku, optički uređaji, disketna jedinica su smešteni u jednom istom drvetu. Da bi smo ove uređaje pripojili fajl sistemu kako bi smo im mogli pristupati, moramo koristiti komande: mount(1) i umount(1).

Neki su uređaji automatski montirani kada upalite kompjuter, i oni se nalaze u fajlu /etc/fstab. Sve što želite da bude automatski montirano, mora biti ovde navedeno. Ostale uređaje će te morati manualno montirati svaki put kada želite da ih koristite.

9.4.1 fstab

Pogledajmo primer fajla /etc/fstab:

% cat /etc/fstab
/dev/sda1    /        ext2    defaults    1  1
/dev/sda2    /usr/local   ext2    defaults    1  1
/dev/sda4    /home      ext2    defaults    1  1
/dev/sdb1    swap      swap    defaults    0  0
/dev/sdb3    /export     ext2    defaults    1  1
none      /dev/pts    devpts   gid=5,mode=620 0  0
none      /proc      proc    defaults    0  0
/dev/fd0    /mnt      ext2    defaults    0  0
/dev/cdrom   /mnt/cdrom   iso9660   ro       0  0

U prvoj koloni su imena uređaja. U ovom slučaju su to pet particija na dva hard diska, dva posebna sistema fajlova kojima nije potreban uređaj, floppy i CD-ROM. U drugoj koloni je mesto gde će uređaj biti montiran. Ovo je naziv i putanja direktorijuma sem u slučaju swap particije. Treća kolona je tip sistema fajlova. Obično je za linux ext2 (second extended filesystem), za CD-ROM uređaj je iso9660, a za Windows-bazirane particije su msdos ili vfat.

Četvrta kolona je niz opcija koje se odnose na montirani fajl sistem. Podrazumevane opcije su sasvim dovoljne. Uređaji koji su predviđenji samo za čitanje bi trebali da imaju ro opciju. Ima veoma mnogo opcija koje se mogu koristiti. Vidite man stranicu za fstab(5) za više informacija. Poslednje dve kolone koristi fsck i druge komande koje rukuju uređajima. Ovo takođe možete detaljnije pročitati na man stranicama.

Kada instalirate Slackware Linux, program za podešavanje će sam kreirati veći deo fajla fstab.

9.4.2 mount i umount

Povezati neki uređaj za vaš fajl sistem je lako. Potrebno je samo koristiti mount komandu, sa još nekim opcijama. Ovo može biti uprošteno ako je uređaj naveden u fajlu /etc/fstab. Na primer, recimo da da ja želim da montiram moj CD-ROM uređaj i da moj fstab fajl izgleda kao gore naveden, mount bih koristio ovako:

% mount /cdrom

Kako se gore navedena putanja već nalazi u fajlu fstab, mount koristi opcije tamo navedene. Da uređaj nije bio naveden u fajlu fstab, uz mount bih trebao da navedem još neke opcije:

% mount -t iso9660 -o ro /dev/cdrom /cdrom

Gornja komanda sadrži iste informacije kao i primer u fajlu fstab, ali će mo se ipak ovde malo zadržati. -t iso9660 je tip fajl sistema uređaja koji se montira. U našem slučaju je to iso9660 sistem fajlova koji CD-ROM uređaji najčešće koriste.-o ro govori da je uređaj samo za čitanje. /dev/cdrom je ime uređaja koji se montira a /cdrom je lokacija gde se uređaj montira.

Pre nego što izvadite CD, disketu ili drugi slični uređaj koji je trenutno montiran, morate da ga demontirate. Ovo se obavlja sa umount komandom. Nemojte pitati gde nestade ono “n” jer vam nebismo mogli reći. Kao argument za umount se može koristiti ili putanja uređaja ili lokacija montiranja. Za demontiranje CD-ROM-a bi obe sledeće komande isto radile:

# umount /dev/cdrom
# umount /cdrom