Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
  LUGONS Slackbook prevod

Chapter 1 Uvod u Slackware Linux

1.1 Šta je Linux?

Linus Torvalds je započeo Linux, kernel operativnog sistema, kao lični projekat 1991. godine. Počeo je s projektom zato što je hteo da koristi Unix baziran oprerativni sistem bez da troši veliku sumu novca. Takođe je hteo da nauči sve što je moguće o procesoru 386. Linux je izdat javnosti besplatno tako da je svako mogao da ga proučava i pravi poboljšanja pod Opštom Javnom Licencom. (Pogledajte Section 1.3 i Appendix A za objašnjenje licence.) Danas, Linux je izrastao u glavnog igrača na tržištu operativnih sistema. Portovan (prebačen) je na razne sistemske arhitekture, uključujući HP/Compaq-ove Alpha, Sunove SPARC i UltraSPARC mašine i Motoroline PowerPC čipove (uključujući i Apple Macintosh i IBM RS/6000 računare.) Stotine, ako ne hiljade, programera preko celog sveta razvijaju Linux. On izvršava programe kao što je Sendmail, Apache i BIND, koji su veoma popularan softver koji se koristi na Internet serverima. Važno je zapamtiti da se izraz “Linux” stvarno odnosi na kernel - srce operativnog sistema. Ovo srce je odgovorno za kontrolu vašeg procesora u sistemu, memorije, hard diskova i ostalog hardvera. To je zaista sve što Linux radi: on kontroliše operacije vašeg računara i stara se da se svi programi ponašaju kako treba. Razne kompanije i pojedinci spajaju kernel i razne programe zajedno da bi napravili operativni sistem. Ovaj skup mi zovemo Linux distribucija.

1.1.1 Reč o GNU-u

Projekat Linux kernela je započeo kao usamljen trud Linusa Torvalds a 1991. godine, ali Isak Njutn je jednom rekao “Ako sam video dalje, to je samo zato što sam stajao na ramenima džinova.” Kada je Linus Torvalds započeo kernel, Fondacija slobodnog softvera je uspostavila ideju saradničkog softvera. Oni su svom trudu dali ime GNU, kao rekurzivni akronim koji jednostavno znači “GNU Nije Unix”. GNU softver se izvršavao nad Linux kernelom od prvog dana. Njihov kompajler “gcc” se koristio za kompajliranje kernela. Danas su mnoge GNU alatke počev od “gcc”-a do “gnutar”-a i dalje osnova svake velike Linux distribucije. Iz ovog razloga, mnogi od zastupnika Fondacije Slobodnog Softvera izjavljuju da bi njihov rad trebao da dobije priznanje isto kao i Linux kernel. Oni snažno sugeriraju da bi sve Linux distribicije trebale sebe da predstavljaju kao GNU/Linux distribucije.

Ovo je tema mnogih rasprava, koji nadmašuje samo drevni emacs protiv vi-a sveti rat. Namena ove knjige nije da potpomaže ovu uzavrelu temu, već pre da razjasni terminologiju početnicima. Kada neko pročita GNU/Linux, to onda znači Linux distribucija. A kad pročita Linux, onda se to može odnositi ili na kernel ili na distribuciju. To može biti zbunjujuće. Tipično se termin GNU/Linux ne koristi zato što se teško izgovara.