Slackware Logo
Slackware Logo

Lugons

Info

Prevodioci

Greške

 
 LUGONS Slackbook prevod

Chapter 8 Školjka (shell)

U grafičkom okruženju, interfejs pruža program koji stvara prozore, menije, pokazivače, itd. U okruženju komandne linije korisnički interfejs pruža školjka (shell na engleskom, ali i na srpskom se često koristi termin šel), koja interpretira komande i uopšte čini stvari upotrebljivim. Odmah nakon što se uloguju (što je pokriveno u ovoj glavi), korisnici budu stavljeni u školjku i bude im dozvoljeno da rade svoj posao. Ova glava služi kao uvod u školjku i to u najčešću školjku među Linux korisnicima - Bourne Again Shell (skraćeno Bash). Ukoliko vam treba više informacija nego što je ovde pruženo, pogledajte man stranicu za bash(1).

8.1 Korisnici

8.1.1 Prijavljivanje/logovanje

Pokrenuli ste računar i gledate u nešto što liči na ovo:

Welcome to Linux 2.4.18
Last login: Wed Jan   1 15:59:14 -0500 2005 on tty6.
darkstar login:

Hmm.. niko nije ništa rekao o loginu. I šta je darkstar? Ne brinite; verovatno niste slučajno uključili hiperspejs komlink to veštačkog meseca Imperije. (Plašim se da hiperspejs komlink protokol trenutno nije podržan u Linux kernelu. Možda će verzija 2.8 konačno pružiti ovu često zahtevanu opciju.) Ne, darkstar je samo ime jednog od naših računara i njegovo ime se koristi kao podrazumevano. Ukoliko ste naznačili ime računara pri instaliranju, videćete njega umesto darkstar.

A što se tiče ulogovanja... Ukoliko vam je ovo prvi put, želećete da se ulogujete kao root. Bićete upitani za lozinku; ukoliko ste je postavili tokom instalacije, to je ta koja vam treba. Ako niste, samo pritisnite enter. To je to - unutra ste!

8.1.2 Root: superkorisnik

U redu, ko ili šta je root? I šta će njemu nalog na vašem sistemu?

Pa, u svetu Unix i sličnih operativnih sistema (kao što je Linux), postoje korisnici i postoji druga vrsta korisnika. Ući ćemo u ovo detaljno kasnije, ali važno je da znate da je root kornisnik iznad svih korisnika; root je svemoćan i sveznajući, i svako sluša root-a. Ne može drugačije. root je ono što zovemo “superkorisnikom”, i to sa pravom. I što je najbolje od svega, root ste vi.

Super, zar ne?

Ukoliko niste sigurni: da, to je jako super. Caka je, međutim, što je root-u dozvoljeno da pokvari bilo šta što poželi. Ako hoćete možete preskočiti dole na Section 12.1.1 i pogledati kako da dodate korisnika; onda se ulogujte kao taj korisnik i radite odatle. Tradicionalna mudrost kaže da je najbolje postati superkorisnik samo kada je apsolutno neophodno, čisto da se minimizira mogućnost slučajnog kvarenja sistema.

Kad smo već tu, ukoliko odlučite da želite da postanete root dok ste ulogovani kao neko drugi, nema problema. Samo iskoristite su(1) komandu. Bićete upitani za root-ovu lozinku i onda ćete biti root sve dok ne ukucate exit ili logout. Takođe možete postati bilo koji drugi korisnik koristeći su, ukoliko znate lozinku tog korisnika: su logan, na primer, će napravite mene od vas.

Note

root-u je dozvoljeno da koristi su i postane bilo koji korisnik, bez potrebe da zna njihove loznike.